Na het overlijden

Wat moet je doen als iemand net overleden is?

bijzondere opbaring in bedrijfspand

Een bijzondere opbaring in bedrijfspand van de overledene

ervaringen met een uitvaart
“En wat waren wij blij met deze vrouw Margot Siebenlist. Alles wat wij graag bij de thuisopbaring en crematie wilden wist zij voor ons te regelen.”

lees hier meer ervaringen  >

De Melding

Als iemand overleden is, is er geen reden voor haast! Alleen in extreme omstandigheden is direct handelen gewenst.
Neem de tijd voor dit belangrijke moment. Ik raad u aan om rustig bij de overledene te gaan zitten en de situatie op u in te laten werken. U kunt naaste familie en vrienden op de hoogte stellen. Later belt u de huisarts.

De huisarts doet na aankomst een standaardonderzoek en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring is nodig om straks aangifte van het overlijden te doen bij de burgerlijke stand.
Pas daarna belt u Margot Siebenlist Uitvaartbegeleiding. Ik ben dag en nacht bereikbaar. De uitvaartverzorger mag niets doen zonder de afgegeven papieren van de huisarts.

Verzorging – wassen en kleden van de overledene

Nadat ik met u heb kennis gemaakt en uw ervaringen heb gehoord kunnen we beginnen met het verzorgen van de overledene. De laatste verzorging houdt in het wassen en kleden van de overledene.

U kunt het zelf doen, het aan ons overlaten of samen met mij doen. Dit zelf of samen verzorgen van de overledene kan een steun zijn in het rouwproces; het kan u helpen bij het afscheid nemen. Na de laatste verzorging wordt de overledene opgebaard in de eigen omgeving of overgebracht naar het rouwcentrum.

Thuis Opbaren of in een rouwcentrum?

Het thuis verzorgen van de overledene en hem of haar in de vertrouwde omgeving houden, is een bijzondere ervaring voor de naasten.
Opbaring thuis wordt steeds vaker verkozen boven een rouwcentrum. Thuis opbaren
maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is m.i. zeer de moeite van het overwegen waard.  U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar, waar u maar behoefte aan hebt.

Met de huidige middelen kan het thuis opbaren probleemloos verlopen. U hoeft er geen groot huis voor te hebben, de overledene kan boven op een bed opgebaard worden en later beneden in de kist gelegd worden. U kunt ook gebruik maken van een kamerscherm en de overledene daarachter opbaren.

Wij brengen de benodigde zaken mee, waaronder de bedkoeling. De koelplaat wordt met een molton afgedekt voor de overledene erop komt te liggen. U ziet daarna niets meer van de plaat, alleen nog een slang die naar het koelapparaat loopt.
Wij komen iedere dag controleren hoe het met de opbaring gaat.

Hoeveel dagen opbaren?

Hoeveel dagen mag je iemand opbaren? Dat is afhankelijk van het moment van overlijden. Volgens de wet moet een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na het overlijden begraven of gecremeerd worden. Dat is dus ook het maximale aantal dagen dat iemand opgebaard kan worden.

Thanatopraxie

In sommige gevallen is Thanatopraxie een mooi aanbod.

Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het lichaam van een overledene die ervoor zorgt dat het lichaam langer en zonder koeling opgebaard kan worden.
Het best is de behandeling uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van nierdialyse. Bij nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht.
Bij thanatopraxie wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof terug gebracht die de ontbinding tijdelijk stil legt. Hoe lang deze periode precies zal zijn is bij iedereen verschillend. Net als een verdoving bij de tandarts. Bij de één duurt de verdoving een uur, bij de ander is het pas na ruim een dag uitgewerkt. Met thanatopraxie ligt de ontbinding in het begin nagenoeg geheel stil en na ruim een week neemt de werking van de vloeistof weer langzaam af.

Het alternatief voor een thuisopbaring is een verblijf van de overledene in de koelruimte van het rouwcentrum. Daar is op afspraak bezoek mogelijk, de overledene wordt tijdelijk naar een opbaarkamer gebracht en na het bezoek weer teruggebracht naar de koelruimte.
Ook zijn er steeds meer rouwcentra die over een 24-uurs kamer beschikken. U ontvangt dan de sleutel en kunt zelf bepalen op welke momenten en hoe lang u bij de overledene aanwezig wilt zijn.

De rouwkaart

Een van de zaken die snel geregeld moeten worden is het versturen van de rouwkaarten. We zullen daarom zo snel mogelijk beginnen met het bespreken van de tekst en de gegevens die op de kaart komen te staan.

U kunt een kaart uit het boek kiezen of een eigen rouwkaart ontwerpen. Ik kan u adviseren bij het opstellen van de tekst voor de rouwkaart en de tekst voor eventuele advertenties in de krant. U krijgt van mij enveloppen zodat u met schrijven kunt beginnen. Als de proefdruk door u akkoord bevonden is, worden de kaarten gedrukt en bij u bezorgd. We streven er naar om de kaarten binnen 24 uur op de post te hebben .

De invulling van de uitvaartplechtigheid

Voor de organisatie van de uitvaart kan ik met u over het leven van uw partner of familielid praten en alle dingen die daarin belangrijk waren: u, het gezin, de familie, vrienden, de buurt, het werk, collega’s, hobby’s, sport, vrijwilligerswerk, etc. Met u kijk ik hoe dit tot uitdrukking kan komen in de uitvaartplechtigheid. Op deze manier ontstaat er een persoonlijke uitvaart, een uitvaart die precies aansluit bij het leven van uw dierbare. Een afspiegeling en sluitstuk van zijn/haar leven.

Welke muziek past het beste bij de uitvaart en kan er ook live muziek gespeeld worden? Wie houden er toespraken? Mogen de nabestaanden zelf de kist dragen?
Ik begeleid het hele proces en beantwoorden al uw vragen. Samen kijken we hoe u uitdrukking kunt geven aan uw herinneringen, gedachten en gevoelens.

Kosten & verzekering van de uitvaart 

Ook de kosten van een uitvaart zijn een belangrijk gegeven. U moet er rekening mee houden dat een uitvaart al gauw minimaal 4000 euro kost. Hoe hoog de kosten zijn, is natuurlijk afhankelijk van de keuzes die u maakt. Uiterlijk de tweede dag zal ik u een kostenopgave overhandigen, zodat u indien nodig uw keuzes nog kunt bijstellen. Er zijn vaak goedkopere alternatieven, waar ik graag met u over nadenk.

Ook als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, kan ik  uw uitvaart verzorgen. Het is raadzaam tijdig na te gaan voor welk bedrag of welke diensten u precies verzekerd bent, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Indien gewenst kan ik voor u de afwikkeling van de polis verzorgen.

Korte checklist “hoe te handelen na overlijden”

 • Na een overlijden thuis, neem eerst de tijd om het tot je door te laten dringen. Daarna bel je  de huisarts voor het “schouwen” , het vaststellen van de dood.
 • Bel mij (06 471 393 41) om een afspraak te maken en doorspreken wat de wensen zijn rond:
  • opbaren : thuis of in een rouwcentrum
  • verzorging zelf doen, meehelpen of laten doen
  • kleding uitzoeken
  • opbaren op bed of in een kist
  • kist uitkiezen
  • begraven of cremeren
  • de locatie voor de uitvaart bepalen
  • het aantal te verwachte genodigden i.v.m. de capaciteit van de locatie
  • het te verwachten aantal sprekers i.v.m. de tijdsduur van de reservering van de aula
  • de tekst op de kaart en de kaart ontwerpen
  • enveloppen schrijven*

Allemaal zaken die bepaald moeten worden voordat de kaart gedrukt kan worden. We zullen bekijken of dit allemaal haalbaar is. Als de situatie het toelaat kunnen we het in kleine stapjes bespreken. Dit is vaak afhankelijk van het tijdstip en de dag van het overlijden.

Als bovengenoemde zaken duidelijk zijn zal Margot Siebenlist een begroting maken met de te verwachten kosten voor de uitvaart.

 

In de dagen erna zal er regelmatig contact zijn over:

 • De sprekers
 • De muziek cd of live
 • Een fotopresentatie
 • Bloemen
 • Catering
 • Kinderen betrekken
 • Rouwauto’s of ander vervoer
 • Fotograaf
 • Overige wensen en ideeën

Ik zorg voor het overzicht en voer de taken uit die u wilt dat ik doen. Ik zorg voor de aangifte en de wettelijke zaken, het condoleanceboek, het regelen van alle boekingen.

Daarnaast kan ik u helpen en begeleiden bij het invullen van de afscheidsbijeenkomst voor zover u daar behoefte aan heeft. Ik kan u daarover adviseren en ideeën aandragen.

 

Als het overlijden te verwachten is bestaat de mogelijkheid om voorafgaand al een gesprek te hebben met Margot Siebenlist Uitvaartbegeleiding zodat de wensen en mogelijkheden tijdig besproken kunnen worden.

* Het is in alle gevallen makkelijk als er een up to date adressenlijst is voor het versturen van de rouwkaarten.

 

 

Gerelateerde pagina’s

Hoe moet ik handelen als er iemand sterft? | wat moet je doen als iemand overlijdt | als iemand overleden is | checklist overlijden | wat te doen na overlijden