dosis ivermectina adultos ivermectina oral buy scabo 6 qué es el simpiox tanio ivermectinum scaboma plus lotion side effects ivexterm plm

Opbaren overledene: thuis opbaren hoe gaat dat?

Opbaren overledene: thuis of in rouwkamer?
opbaren overledene: thuis of in rouwkamer?

Opbaren overledene thuis

Na de overledene is gewassen en aangekleed kan de dierbare in de eigen omgeving opgebaard worden. Uw dierbare thuis opbaren maakt het afscheid nemen persoonlijker. Ik hoor van nabestaanden hoe prettig het is om deze laatste dagen thuis bij hun dierbare te kunnen waken, koffie drinken en bezoek te kunnen ontvangen dat afscheid wil nemen. Het thuis opbaren wordt daarom steeds vaker gedaan.

Het is ook mogelijk de overledene eerst een paar dagen thuis op te baren en vervolgens naar een koeling over te brengen.

Opgebaard Thuis:  hoe doe je dat?

Veel gestelde vragen over opbaren:

 • Thuis opbaren hoe gaat dat?
  Dat kan op een bed of direct al in de kist. Vaak plaatsen we een kamerscherm dat de overledene wat afschermt voor het zicht.
 • Hoeveel dagen mag je opbaren?
  Een overledene moet uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden gecremeerd of begraven worden. Afhankelijk op welke dag de dood in trad is dit de manier om het maximaal aantal dagen te bepalen.
 • Thuis opbaren: wat zijn de regels?/Wat zijn de voorwaarden van thuis opbaren?
  Er zijn op het maximaal aantal dagen na verder geen echte regels aan verbonden. Een koeling is wel te adviseren. De overledene komt dan op een met molton afgedekte koelplaat te liggen.  Wij checken iedere dag even of alles nog in orde is.
 • Thuis opbaren: wat zijn de kosten?
  De kosten voor een thuisopbaring zijn € 300,00 voor de huur van de koeling en de extra bezoeken in verband met de controle van de overledene.
  De kosten van opbaring in een rouwcentrum liggen rond de € 650,00 inclusief 2 rouwbezoeken. In geval van Thanatopraxie vervallen de kosten de huur van de koelplaat.

Opbaren Overledene in rouwcentrum

Als thuisopbaren niet mogelijk of wenselijk is kunt u kiezen voor een rouwcentrum, eventueel met een 24-uurskamer waar u de sleutel van krijgt. Anders bent u gebonden aan het maken van een afspraak voor een rouwbezoek.

Niet opgebaard willen worden

Het komt steeds vaker voor dat de overledene zelf de wens heeft uitgesproken om niet opgebaard te worden; “geen poppenkast”.
Als de familie daarmee instemt brengen we de overledene in een door u gekozen kist naar een koeling en zorgen we dat hij of zij op de dag van de uitvaart naar de plaats van de afscheidsbijeenkomst wordt gebracht.

Een tussenvorm is dat er een uitzondering wordt gemaakt voor naaste familie en vrienden, die dan een bezoek kunnen brengen in het rouwcentrum waar de koeling is.