niet-natuurlijke dood

Helaas sterven mensen ook een niet natuurlijke dood. Dat zijn vaak traumatische ervaringen voor de nabestaanden. Wat gebeurt er als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven?

Euthanasie

Bij een overlijden na euthanasie komt een schouwarts langs. Als het lichaam daarna wordt “vrijgegeven”  zijn er geen bijzondere wettelijke beperkingen meer en kan de verzorging van de overledene op de verder gebruikelijke manier. Neem vooraf contact met me op.

Zelfdoding

Als iemand zich van het leven beroofd heeft brengt men in de meeste gevallen de overledene naar een mortuarium. De politie laat dit door een plaatselijke uitvaartondernemer verzorgen.  Na lijkschouwing door een schouwarts wordt het lichaam vrij gegeven. U kunt mij direct bellen. U hoeft de uitvaart verder niet te laten verzorgen door de onderneming die het vervoer verzorgde.

Dodelijk ongeluk op straat of in huis

Na een dodelijk ongeval regelt de politie het vervoer van de overledene naar een mortuarium. Voor dit vervoer schakelt de politie een uitvaartonderneming in. Als er sprake is van een niet-natuurlijke dood, moet een schouwarts onderzoek doen naar de precieze doodsoorzaak. Na de lijkschouwing wordt het lichaam vrijgegeven. U kunt mij direct bellen. U hoeft de uitvaart verder niet te laten verzorgen door de onderneming die het vervoer verzorgde.

Misdrijf en moord

Extra moeilijk voor nabestaanden als vermoed wordt dat iemand door een misdrijf of onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. In dat geval kan pas met de verzorging van de overledene begonnen worden nadat tot de officier van justitie klaar is met het onderzoek en het lichaam van de overledene vrijgeeft. Tot die tijd verblijft de overledene in een mortuarium en is het voor nabestaanden niet mogelijk het lichaam te bezoeken.